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dc.contributor.authorPereira Junior, Geraldo-
dc.contributor.authorPereira Filho, Manoel-
dc.contributor.authorRoubach, Rodrigo-
dc.contributor.authorBarbosa, Paula de Sousa-
dc.contributor.authorShimoda, Eduardo-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:20:00Z-
dc.date.available2020-04-24T15:20:00Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13334-
dc.description.abstractThe tambaqui (Colossoma macropomum) is an omnivorous fish native to the Amazon basin, which has high commercial value. Characteristics of rusticity and desirable growth in farming highlight this species for breeding in captivity. However, in commercial fish breeding, feed costs may represent 60-80% of total costs of production, being the protein the most expensive nutrient in the diet. The objective of this study was to evaluate the growth of juvenile tambaqui fed with diets containing leucaena leaf flour as protein source. A total of 240 juveniles were distributed in 12 experimental aquaria (350 L) in a completely randomized design with four treatments (0%, 8%, 16%, 24% of inclusion of leucaena leaf flour in diet) and three replications. Weight gain, feed conversion ratio, specific growth rate, protein efficiency rate and cost of production per kilogram of live weight gained were calculated. For the studied variables, there was no significant difference (p> 0.05) among treatments, indicating that it is possible to include up to 24% of leucaena leaf flour in diets for juveniles of tambaqui, without compromising the variables studied, although the replacement has not represented reduction in cost of production per kilogram of fish.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 43, Número 2, Pags. 227-234pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectFish Breedingen
dc.subjectFish Nutritionen
dc.subjectProteinen
dc.subjectPisciculturapt_BR
dc.subjectNutrição De Peixespt_BR
dc.subjectProteínapt_BR
dc.titleFarinha de folha de leucena (Leucaena leucocephala Lam. de wit) como fonte de proteína para juvenis de tambaqui (Colossoma macropomum CUVIER, 1818)pt_BR
dc.title.alternativeLeucaena leaf flour (Leucaena leucocephala Lam. of wit) as a protein source for juveniles of tambaqui (Colossoma macropomum Cuvier, 1818)en
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/S0044-59672013000200014-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoO tambaqui (Colossoma macropomum) é um peixe onívoro, natural da bacia amazônica, que possui elevado valor comercial. Características de rusticidade e desempenho produtivo destacam esta espécie para criação em cativeiro. Contudo, em criações comerciais de peixes, os custos com alimentação podem corresponder de 60 a 80% dos custos totais de produção, sendo a proteína o nutriente mais caro da dieta. O objetivo deste trabalho foi avaliar o desempenho produtivo de juvenis de tambaqui alimentados com rações contendo farinha de folha de leucena como fonte protéica. 240 juvenis foram distribuídos em 12 aquários experimentais (350 L), em um delineamento experimental inteiramente casualizado com quatro tratamentos (0%, 8%, 16%, 24% de inclusão de farinha de folha de leucena na ração) e três repetições. Foram determinados o ganho de peso, conversão alimentar aparente, taxa de crescimento específico, taxa de eficiência protéica e custo de produção do quilograma de peso vivo ganho. Para as variáveis estudadas, não houve diferença significativa (p>0,05) entre os tratamentos, indicando que é possível incluir até 24% de farinha de folha de leucena em rações para juvenis de tambaqui, sem comprometimento das variáveis estudadas, embora a substituição não tenha representado redução no custo de produção do quilograma de peixe.pt_BR
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