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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorNunes, Sandra Maria Trindade-
dc.contributor.authorYuyama, Lucia Kiyoko Ozaki-
dc.contributor.authorGuedes, Dartagnan Pinto-
dc.contributor.authorOliveira, Maria Conceição de-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:23:11Z-
dc.date.available2020-04-24T15:23:11Z-
dc.date.issued2008-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13413-
dc.description.abstractConsidering the dearth of information with regard to the nutritional state of young athletes, were identified the prevalence of iron deficiency anaemia and its association with nutritional indicators of adolescent athletes participating in the Sport Initiation Program of the Vila Olímpica Foundation in Manaus -AM. A sample was made up of 194 voluntary adolescent male athletes classified as beginners, who participated in several different sports. Data collected was by verification of anthropometric measures (body weight, height, and skinfold thicknesses of triceps and subscapular skinfold), hemoglobin dosage utilizing a portable hemoglobinometer, HemoCue direct calorimetric method, and socioeconomic instrument. In the diagnosis of the nutritional states, we used Height-for-age- and Body Mass Index for the age indicators, adjusted cut-off points proposed by the WHO. The results showed that 9.4 % of the adolescents suffered from malnutrition, 8.2% overweight, and 4.6 obesity. The prevalence of iron deficiency anaemia found in the samples was 41.7%, with predominance in the lowest socioeconomic class. Although the prevalence of anaemia was high, the nutritional state of the adolescents did not influence these results, considering that the majority looked healthy. In view of these findings, we suggest that effective means be taken for nutritional education to minimize and/or control iron deficiency anaemia.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 38, Número 2, Pags. 263-266pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectIron Deficiency Anaemiaen
dc.subjectAdolescentsen
dc.subjectAthletesen
dc.subjectManausen
dc.subjectAnemia Ferroprivapt_BR
dc.subjectAdolescentespt_BR
dc.subjectAtletaspt_BR
dc.subjectManauspt_BR
dc.titleAnemia ferropriva em atletas adolescentes da Fundação Vila Olímpica de Manaus-AMpt_BR
dc.title.alternativeIron deficiency anaemia in adolescent athletes of the Vila Olímpica Fonndation of Manaus - AMen
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/S0044-59672008000200009-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoConsiderando a escassez de informações quanto ao estado nutricional de atletas jovens, identificou-se a prevalência de anemia ferropriva e sua associação com indicadores nutricionais de atletas adolescentes participantes do Programa de Iniciação Esportiva da Fundação Vila Olímpica de Manaus-AM. A amostra foi constituída por 194 atletas adolescentes do gênero masculino, voluntários, praticantes de diferentes modalidades esportivas classificados como iniciantes. A coleta dos dados foi realizada mediante verificação de medidas antropométricas (peso corporal, estatura e espessuras das dobras cutâneas tricipital e subescapular), dosagem de hemoglobina utilizando o hemoglobinômetro portátil (Sistema Hemocue) e instrumento socioeconômico. No diagnóstico do estado nutricional foram utilizados os indicadores Estatura para a Idade (E/I) e Índice de Massa Corporal para a idade (IMC/I), assumindo pontos de corte propostos pela OMS. Os resultados mostraram que 9,4% dos adolescentes apresentaram desnutrição, 8,2% sobrepeso e 4,6% obesidade. A prevalência de anemia ferropriva encontrada na amostra foi de 41,7%, com predominância na classe socioeconômica mais baixa. Embora a prevalência de anemia tenha sido elevada, o estado nutricional dos adolescentes não influenciou sobre este resultado, considerando que a maioria dos adolescentes apresentou-se eutrófica. Diante do exposto, sugere-se a adoção de medidas efetivas de intervenção e de educação nutricional visando à minimização e/ou o controle da anemia ferropriva.pt_BR
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