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dc.contributor.authorGentil, Daniel Felipe de Oliveira-
dc.contributor.authorFerreira, Sidney Alberto do Nascimento-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:29:08Z-
dc.date.available2020-04-24T15:29:08Z-
dc.date.issued2000-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13533-
dc.description.abstractThe araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh, Myrtaceae) an Amazonian species, has fruits with agreeable aroma and flavour, and high pulp yield. This study evaluated physical and physiological seed qualities after hand and mechanical extraction, cleaning by friction with different materials (sand, sawdust, sand+sawdust, hydrated lime, on a sieve, and without friction) and cleaning by natural fermentation (with and without change of water every 0, 1, 2, 3, 4 c 7 days). The mechanical method allowed extraction of the largest quantity of pulp (78% of weight and 81% of fruit volume). Friction with hydrated lime gave the highest percentage (98 %) and germination speed (0,989). Under natural fermentation, keeping the same water for more than one day negatively affected the physiological quality of the seeds.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 30, Número 1, Pags. 23-23pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectProcessingen
dc.subjectPulpingen
dc.subjectFrictionen
dc.subjectFermentationen
dc.subjectBeneficiamentopt_BR
dc.subjectDespolpamentopt_BR
dc.subjectFricçãopt_BR
dc.subjectFermentaçãopt_BR
dc.titleMétodos de extração e limpeza de sementes de araçá-boi (Eugenia stipitata)pt_BR
dc.title.alternativeMethods of extraction and cleaning of seeds of araçá-boi (Eugenia stipitata)en
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1809-43922000301030-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoO araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh, Myrtaceae), espécie de origem amazônica, possui frutos de aroma e sabor agradáveis, com alto rendimento em polpa. O presente trabalho objetivou avaliar a qualidade física e fisiológica das sementes após extrações manual e mecânica, limpeza por fricção com diferentes materiais (areia, serragem, areia+serragem, cal hidratada, em peneira e sem fricção) e limpeza por fermentação natural (com e sem substituição diária da água, por 0, 1, 2, 3, 4 e 7 dias). Com o método mecânico obteve-se a maior quantidade de polpa (78% do peso e 81% do volume dos frutos). A fricção com cal hidratada proporcionou as maiores percentagem (98 %) e velocidade de emergência (0,989). Na fermentação natural, a manutenção da mesma água por mais de 1 dia afetou negativamente a qualidade fisiológica das sementes.pt_BR
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