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dc.contributor.authorFalcão, Martha de Aguiar-
dc.contributor.authorClement, Charles Roland-
dc.contributor.authorGomes, João Batista Moreira-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:33:47Z-
dc.date.available2020-04-24T15:33:47Z-
dc.date.issued2003-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13614-
dc.description.abstractThe "sorva" or "sorvinha" (Couma utilis (Mart.) Muell. Arg., Apocynaceae) is an Amazonian tree of minor economic importance, from which a non-elastic gum and edible fruits are obtained. Knowledge of its phenology can help plan plantation management and fruit commercialization. Ten "sorva" trees in a monoculture plantation (planted in 1980) were observed from 1984 to 1990. Flowering started in 1984, became significant in 1985, and reached 8,000 flowers/tree in 1988. There were generally two important harvests during the year, although there were three in 1989. In four of the seven years of observations the main harvest occurred during the rainy season, in the others it occurred at the beginning of the dry season. Mean annual fruit set varied from 10% in the first year (1984) to 25% in 1989. In 1986, the 10 sorva trees produced an average of 2,500 fruits, each weighing on average 15.5 g, permitting yield estimates of nearly 40 kg of fruits/tree/year and 15 t/ha at a density of 400 plants/ha.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 17, Número 4, Pags. 541-547pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectTropical Fruit Cultureen
dc.subjectFloweringen
dc.subjectFruitingen
dc.subjectFruit Seten
dc.subjectFruticultura Tropicalpt_BR
dc.subjectFloraçãopt_BR
dc.subjectFrutificaçãopt_BR
dc.subjectVingamentopt_BR
dc.titleFenologia e produtividade da sorva (Couma utilis (Mart.) Muell. Arg.) na Amazônia Centralpt_BR
dc.title.alternativePhenology and yield of sorva (Couma utilis (Mart.) Muell. Arg.) in Central Amazoniaen
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/S0102-33062003000400007-
dc.publisher.journalActa Botanica Brasilicapt_BR
dc.description.resumoA sorva ou sorvinha (Couma utilis (Mart.) Muell. Arg., Apocynaceae) é espécie amazônica de valor econômico, tanto como produtora de látex não elástico como de fruto comestível. O conhecimento de sua fenologia pode ajudar no planejamento e no manejo do plantio, bem como na comercialização dos frutos. Dez árvores de sorva num plantio homogêneo (plantadas em 1980) foram observadas de 1984 a 1990. A floração iniciou-se em 1984, intensificando-se a partir de 1985, chegando a 8.000 flores por árvore em 1988. No período ocorreram duas safras importantes durante o ano, embora em 1989 tenham ocorrido três. Em quatro dos sete anos de observações, a safra maior ocorreu durante o período das chuvas, e nos outros anos ocorreu no início do período seco. O vingamento médio anual de frutos variou de 10% no primeiro ano (1984) até 25% em 1989. Em 1986, as 10 sorveiras produziram, em média, 2.500 frutos, com peso médio de 15,5g, permitindo uma estimativa de quase 40kg de frutos/árvore/ano e 15t/ha, numa densidade de 400 plantas/ha.pt_BR
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