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dc.contributor.advisorAraujo-Lima, Carlos A. R. M.-
dc.contributor.authorGomes, Levy de Carvalho-
dc.date.accessioned2020-02-17T15:21:33Z-
dc.date.available2020-02-17T15:21:33Z-
dc.date.issued2002-01-01-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/11516-
dc.description.abstractTambaqui(Colossoma macropomum)has been intensely studied with the purpose to eslablish a production technology,however some gaps still exist to be filled,and fish transportation is one ofthem. Mortality after transportation is pointed by fish farmers in the Amazonas statc as one ofthe main restrictions oftambaqui husbandry in the region. Therefore,this study intended to test transportation protocols for three phases ofdeveiopment oftambaqui: juvenilc (2-5 cm),juvenile II(15 cm)and young at harvest(1 kg). For each phase appropriate experiments were realized in accordance with the normally described procedure in the literature and carried through in hatchery operations. Juvenile and juvenile II were transporlcd using a closed system (plastic bags)and the young at harvest in open system (transportation can). The study was able to establish the amount oftambaquijuveniles that can be salely transported for a time period up to 24 hours. The ideal transportation density for Juvenile II was established at 78 g/L ofwater. Adding 8 g ofcommon table salt/L of water was enough to reduce the majority ofthe stress responses due to transportation of young of harvest. In a second stage it was established that the transportation ofthese fish size can be carried through safely using 8g ofcommon table salt/L of water at fish densities ofup to 150 g/L of water. It is our hope that these results will improve transportation guidelines for tambaqui in the Amazon.pt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.publisherInstituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPApt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectAquiculturapt_BR
dc.subjectQualidade da águapt_BR
dc.subjectTambaquipt_BR
dc.subjectColossoma macropomumpt_BR
dc.titleTransporte de juvenis de tambaquí Colossoma macropomum (Cuvier, 1818) (Teleostel,Characidae)pt_BR
dc.typeTesept_BR
dc.identifier.author-latteshttp://lattes.cnpq.br/3105720686893127pt_BR
dc.publisher.programBiologia de Água Doce e Pesca Interior - BADPIpt_BR
dc.description.resumoO tambaqui{Colossoma macropomum)tem sido intensamente estudado com a finalidade de se estabelecer uma tecnologia de produção,porém existem algumas lacunas a serem preenchidas e o transporte é uma delas. A mortalidade após o transporte é apontada por produtores do Amazonas como um dos principais entraves da criação de tambaqui na região. Diante disso,este trabalho teve como objetivo testar protocolos de transporte para três fases de desenvolvimento do tambaqui:juvenil(2-6 cm),juvenil 11 (15cm)ejuvenil para abate(Ikg).Cada fase de vida citada teve um estudo próprio de acordo com o que é normalmente descrito na literatura e realizado em estações de piscicultura. Os juvenis ejuvenis II foram transportados em sistema fechado(sacos plásticos)e os juvenis para abate em sistema aberto(caixas de transporte). Ficou estabelecido neste trabalho,a quantidade dejuvenis que pode ser transportada de forma segura por um um período máximo de 24 horas.A densidade ideal para o transporte dejuvenis II foi estabelecida em 78 g/L de água.Foi verificado que para o transporte dejuvenis para abate,a concentração de 8 g de sal/L de água é eficiente para reduzir a maioria das respostas de estresse ao transporte. Em uma segunda etapa ficou estabelecido que o transporte destes peixes pode ser realizado de forma segura com 8 g de sal/L de água em densidades de até 150 g dc peixes/L de água. Os resultados obtidos neste trabalho ajudarão a aumentar a eficiência do transporte de tambaqui na Amazônia.pt_BR
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