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Título: Aspectos ecológicos e genéticos da domesticação de populações de Pourouma cecropiifolia Mart. da Amazônia Ocidental
Autor: Pedrosa, Hermísia Coêlho
Orientador: Schietti, Juliana
Coorientador: Clement, Charles Roland
Palavras-chave: Pourouma cecropiifolia
Domesticação de plantas amazônicas
Cucura-purumã
Data do documento: 16-Ago-2017
Editor: Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPA
Programa: Ecologia
Abstract: The study of the different aspects, morphological, ecological and genetic that mark the changes generated with human selection, provides integrated and robust information about the plant domestication history. The objectives of this study were: i) identify the magnitude of the differences between the domesticated populations of Pourouma cecropiifolia and the wild populations located in adjacent forests; ii) evaluate whether human selection altered fruits and seeds allometric relationships in domesticated plants of Pourouma cecropiifolia; iii) investigateif there is a relation between the morphological characteristics of Pourouma cecropiifolia and variations in the environmental conditions and whether this relationship differs between domesticated and wild populations; iv) quantify the difference in genetic diversity between the wild and domesticated populations of Pourouma cecropiifolia and v) identify the Pourouma cecropiifolia domestication origin center based on chloroplastidial diversity. To answer the study questions, we compared the fruits and seeds morphological characteristics between wild and domesticated populations to quantify the direct effects of domestication. To understand the correlated effect between human selection and natural selection, we quantify the differences in the characteristics of the whole plant, evaluated the effects of artificial selection on the fruits and seeds allometry, and investigate the relation of the characteristics with the environmental conditions. To evaluate the domestication genetic effects, we quantified the diversity and genetic differentiation between the wild and domesticated groups of Pourouma cecropiifolia using chloroplast DNA sequences. In the domesticated plants, the fruits had double edible pulp and 20x greater mass than the wild plants fruits. The values of plant height: DBH ratio and wood density were, respectively, 42.15% and 21.74% higher in the wild populations. The domesticated populations showed greater morphological variability in characteristics under direct selection: size and mass of fruits, seeds and pulp. The combined action of natural selection and human selection modified the expected pattern in the allometry between seed mass and fruit mass, due to the contrasting effects between environmental filters, which promote seed reduction and human selection, which promotes the seed increase. Environmental variations did not have a significant effect when compared to the effects of human selection on the morphological changes associated with domestication. The domesticated populations were 32% less diverse than wild populations. The relation between the lineages suggests that the domestication of Pourouma cecropiifolia originated in Alto Solimões.
Resumo: O estudo do conjunto dos diferentes aspectos, morfológicos, ecológicos e genéticos que marcam as mudanças geradas com seleção humana, nos fornece informações integradas e robustas sobre a história da domesticação de plantas. Os objetivos desse trabalho foram: i) identificar a magnitude das diferenças entre as populações domesticadas de Pourouma cecropiifolia e as populações silvestres encontradas em áreas de floresta adjacentes; ii) avaliar se a seleção humana alterou relações alométricas de frutos e sementes em plantas domesticadas de Pourouma cecropiifolia; iii) investigar se existe relação entre as características morfológicas de Pourouma cecropiifolia e variações nas condições ambientais e se essa relação difere entre populações domesticadas e silvestres; iv) quantificar a diferença na diversidade genética entre as populações silvestres e domesticadas de Pourouma cecropiifolia e v) identificar o centro de origem de domesticação de Pourouma cecropiifolia baseada na diversidade cloroplastidial. Para responder as questões do estudo, nós comparamos características morfológicas de frutos e sementes entre populações silvestres e domesticadas para quantificar os efeitos diretos da domesticação. Para entender o efeito correlacionado da seleção humana e da seleção natural, quantificamos as diferenças nas características da planta inteira, avaliamos os efeitos da seleção artificial sobre a alometria de frutos e sementes e investigamos a relação entre as características e as condições ambientais. Para avaliar os efeitos genéticos da domesticação, quantificamos a diversidade e a diferenciação genética entre os grupos silvestres e domesticados de Pourouma cecropiifolia usando sequências de DNA de cloroplasto. Nas plantas domesticadas, os frutos tiveram dobro de polpa comestível e massa 20x maior do que os frutos das plantas silvestres. Os valores de razão altura:diâmetro da planta e densidade da madeira foram 42.15% e 21.74% respectivamente maiores nas populações silvestres. As populações domesticadas apresentaram maior variabilidade morfológica em características sob seleção direta: tamanho e massa de frutos, sementes e polpa. A atuação conjunta entre a seleção natural e a seleção humana modificou o padrão esperado na alometria entre a massa da semente e a massa do fruto, devido aos efeitos contrastantes entre os filtros ambientais, que promovem a redução da semente e a seleção humana, que promove o aumento da semente. As variações ambientais não tiveram efeito significante quando comparadas aos efeitos da seleção humana sobre as mudanças morfológicas associadas a domesticação. As populações domesticadas foram geneticamente menos diversas que as populações silvestres. A relação entre as linhagens sugere que a domesticação de Pourouma cecropiifolia se originou no Alto Solimões.
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