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dc.contributor.advisorTeles, Beatriz Ronchi-
dc.contributor.authorBarbosa, Ernesto Augusto Silva-
dc.date.accessioned2020-02-17T20:21:27Z-
dc.date.available2020-02-17T20:21:27Z-
dc.date.issued2015-05-15-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/12385-
dc.description.abstractOver millions of years of action of natural selection, certain plant characteristics were improved and resulted in plant species with different levels of susceptibility to attack by herbivorous insects. These characteristics are expressed in different ways, among these, plants can produce substances with insecticidal properties. There may be about two thousand plants which have their uses in the control of organisms harmful to agriculture. The use of plant extracts in storage environments aims to decrease in all stages of development of individuals in the population causing damage. The objective of this study was to evaluate insecticidal activity of organic and aqueous extracts of Casearia javitensis in different concentrations on Sitophilus zeamais in laboratory conditions. The extracts used in the bioassays were concentrated on rotaevaporator (organic extracts) and freeze dryer apparatus (aqueous extracts). In this work, we used six types of C. javitensis extracts that have been tested under two types of exposure, totaling 12 bioassays. The data were analyzed by means of multiple linear regression comparison test. The most promising extracts were aqueous extracts of leaves and branches, both in contact bioassays; and dichloromethanic extracts branches in intake bioassays. Among dichloromethanic extracts, concentration more effectively in control of S. zeamais is 10.4 mg / ml extract branches applied through ingestion of contaminated grains, registered mortality of 52%.pt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.publisherInstituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPApt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectCanela-de-velhopt_BR
dc.subjectBioensaiopt_BR
dc.subjectGorgulho-do-milhopt_BR
dc.titleEfeitos de extratos de Casearia javitensis Kunth (Salicaceae) sobre Sitophilus zeamais Motschulsky (Coleoptera, Curculionidae)pt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.identifier.author-latteshttp://lattes.cnpq.br/4305204133083705pt_BR
dc.publisher.programEntomologiapt_BR
dc.description.resumoAo longo de milhões de anos de ação da seleção natural, determinadas características vegetais foram aprimoradas e resultaram em espécies de plantas com diferentes níveis de suscetibilidade ao ataque de insetos herbívoros. Tais características são expressas de diferentes formas, entre estas, plantas capazes de produzir substâncias com propriedades inseticidas. É possível que exista cerca de duas mil plantas que apresentam possibilidades de uso no controle de organismos prejudiciais a agricultura. O objetivo deste trabalho foi avaliar atividade inseticida de extratos orgânicos e aquosos de Casearia javitensis em diferentes concentrações sobre Sitophilus zeamais em condições de laboratório. Os extratos utilizados nos bioensaios foram concentrados em rota-evaporador (extratos orgânicos) e aparelho liofilizador (extratos aquosos). Neste trabalho, foram utilizados seis tipos de extratos de C. javitensis que foram testados sob dois tipos de exposição, totalizando 12 bioensaios. Os dados foram analisados por testes de comparações múltiplas e por meio de regressão linear. Os extratos mais promissores foram: extratos aquosos de galhos e folhas, ambos em bioensaios de contato; e extratos diclorometânicos de galhos em bioensaios de ingestão. Entre os extratos diclorometânicos, a concentração com maior efetividade no controle de S. zeamais é 10,4 mg/ml de extrato de galhos aplicados através de ingestão de grãos contaminados, mortalidade registrada de 52%.pt_BR
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