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dc.contributor.authorYuyama, Lucia Kiyoko Ozaki-
dc.contributor.authorAguiar, Jaime Paiva Lopes-
dc.contributor.authorSilva Filho, Danilo Fernandes da-
dc.contributor.authorYuyama, Lucia Kiyoko Ozaki-
dc.contributor.authorFávaro, Déborah Inês Teixeira-
dc.contributor.authorVasconcellos, Marina Beatriz Agostini-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:13:43Z-
dc.date.available2020-04-24T15:13:43Z-
dc.date.issued2002-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13040-
dc.description.abstractConsidering that there is little information about nutritional components of Açai, the iron content in Açai "wine" was determined by Instrumental Neutron Activation Analysis technique. Açaí samples from Pará state, as well as Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins and Barcelos counties, of Amazon state were analyzed. According to the findings, it was observed that the mean weight of the fruit ranged from 0.83g to 2.04g and the seeds from 0.59g to 1.38 ± 0.13g . It was observed a low iron content with concentrations that range from 289.8 ± 37.8 μg to 1093.5 ± 22.0 μg%, showing that açaí, as an iron source, is rather poor.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 32, Número 3, Pags. 521-521pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectAçaíen
dc.subjectIron And Neutron Activation Analysisen
dc.subjectAçaípt_BR
dc.subjectFerropt_BR
dc.subjectAtivação Neutrônica Instrumentalpt_BR
dc.titleAçaí como fonte de ferro: mito ou realidade?pt_BR
dc.title.alternativeAçaí as an iron source: myth or reality?en
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1809-43922002323525-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoConsiderando-se que pouco se conhece sobre os constituintes nutricionais do açaí, determinou-se o teor de ferro no "vinho" pela técnica de Análise por Ativação com Nêutrons Instrumental. Foram analisadas amostras de açaí provenientes do Pará, assim como dos municípios de Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins e Barcelos, AM. De acordo com os resultados obtidos, verificou-se que o peso médio dos frutos variaram de 0,83g a 2,04g e semente de 0,59g a 1,38 ± 0,13g. Verificou-se baixos teores de ferro com concentrações variando de 289,8 ± 37,8 μg a 1093,5 ± 22,0pg%, demonstrando que o açaí como fonte de ferro é pouco expressivo.pt_BR
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