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dc.contributor.authorYuyama, Lucia Kiyoko Ozaki-
dc.contributor.authorYonekura, Lina-
dc.contributor.authorAguiar, Jaime Paiva Lopes-
dc.contributor.authorSousa, Risonilce F S-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:16:41Z-
dc.date.available2020-04-24T15:16:41Z-
dc.date.issued1998-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13221-
dc.description.abstractVitamin A deficiency is a serious public health problem in the world. In Brazilian Amazonia, some native fruits may be pointed as good sources of this vitamin, provided their abundant pro-vitamin A present high bioavailability. The present study evaluated the bioavailability of carotenoids from Buriti (Mauritia flexuosa L.) in rats. Forty eight recently weaned male Wistar rats (Rattus novergicus, var. albinus, Rodentia: Mammalia), mean weight 33.8 ± 1.7g, were separated into five groups as follows: Deficient, Control 1200, Control 2400, Buriti 1200 and Buriti 2400. All diets were prepared according to the Committee on Laboratory Animal Diets (1993). After 28 days, the liver and plasma contents of all animals were analysed for Vitamin A and carotene levels. The lowest plasmatic and hepatic levels of Vitamin A were observed in the Deficient Group, while hepatic Vitamin A reserves of the animals from the Buriti 1200 and Buriti 2400 Groups were significantly higher than the Control 1200 and Control 2400 Groups respectively. The results of the study showed that buriti is a highly bioavailable source of pro-vitamin A, with a relative efficiency of 254.6% (1200ER/Kg diet) and 179.4% (2400/Kg diet) when compared with the respective control groups, indicating a higher carotenoids bioavailability, near recommended doses.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 28, Número 4, Pags. 409-409pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectCarotenoidsen
dc.subjectBuriti Fruiten
dc.subjectBioavailabilityen
dc.subjectRatsen
dc.subjectCarotenóidespt_BR
dc.subjectBuritipt_BR
dc.subjectBiodisponibilidadept_BR
dc.subjectRatospt_BR
dc.titleBiodisponibilidade dos Carotenóides do Buriti (Mauritia flexuosa l.) em Ratospt_BR
dc.title.alternativeBioavailability of Carotenoids from Buriti (Mauritia flexuosa L.) in Ratsen
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1809-43921998284415-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoConsiderando a magnitude da hipovitaminose A como problema de saúde pública no mundo e a disponibilidade de frutos ricos em pró-vitamina A na região Amazônica, determinou-se a biodisponibilidade dos carotenóides do Buriti (Mauritia flexuosa L.) em ratos. Quarenta e oito ratos machos da linhagem Wistar (Rattus novergicus, var. albinus, RodentiaMammalia) recém-desmamados, com peso médio inicial de 33,8 ± 1,7g, foram distribuídos em cinco grupos, ou seja, GruposDeficiente, Controle 1200, Controle 2400, Buriti 1200 e Buriti 2400. As rações foram elaboradas de acordo com a recomendação do Committee on Laboratory Animal Diets (1993). Após o período experimental de 28 dias, todos os animais foram sacrificados para a determinação de vitamina A e caroteno no plasma e no fígado. A menor concentração de vitamina A hepática e plasmática foi observada no Grupo Deficiente. Por sua vez, as reservas hepáticas de vitamina A dos animais dos grupos Buriti 1200 e 2400 foram significativamente superiores quando comparados com os grupos Controle 1200 e 2400, respectivamente. Os resultados desse estudo demonstraram ser o buriti uma fonte de pró-vitamina A altamente biodisponível, com eficiência relativa de 254,6% (1200ER/Kg ração) e 179,4% (2400 ER/Kg ração) quando comparado com os respectivos grupos controle, indicando a maior biodisponibilidade dos carotenóides em doses próximas à recomendada.pt_BR
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