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dc.contributor.advisorMuniz, Aleksander Westphal-
dc.contributor.authorSilva, Daniella de Vasconcelos da-
dc.date.accessioned2021-09-09T18:13:18Z-
dc.date.available2021-09-09T18:13:18Z-
dc.date.issued2021-09-09-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/38062-
dc.description.abstractArachis pintoi is a small legume, widely used in consortium with pasture, in the recovery of degraded areas, known for its good symbiotic association with nitrogen-fixing bacteria. Despite the potential use of this species, information on the selection of forage peanut strains adapted to the edaphoclimatic conditions of the Amazon region is still scarce. Thus, we sought to evaluate the symbiotic efficiency of rhizobia obtained from different soils in the Amazon region for Arachis pintoi cv. Amarillo in a greenhouse after 45 days, considering the control strains SEMIA 6439 and SEMIA 6440 recommended by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply under conditions of Brazilian Cerrado. For this purpose, this work was elucidated in the article entitled Symbiotic efficiency of rhizobia isolated from Amazonian soils in Peanut Forrageiro, presents results of the morphological characterization, biochemical tests, as well as the production of indolacetic acid and the symbiotic efficiency of the tested isolates. It was found that the majority of the isolates have morphological characteristics identical to the control strains, which showed red color in relation to the Gram stain test, with variation in the presence and absence of the oxidase and catalase enzymes. All strains produce indolacetic acid in varying amounts, twelve strains from different soils proved to be efficient in biological nitrogen fixation with a result superior to the recommended strains and the nitrogen control.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherInstituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPApt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectRizóbiospt_BR
dc.titleEficiência Simbiótica de Rizóbios Isolados de Solos Amazônicos em Amendoim Forrageiropt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.contributor.co-advisorCordeiro, Everton Rabelo-
dc.identifier.author-latteshttp://lattes.cnpq.br/0216640444032190pt_BR
dc.publisher.programAgricultura no Trópico Úmido - ATUpt_BR
dc.description.resumoArachis pintoi é uma leguminosa de pequeno porte, muito utilizada em consórcio com pastagem, na recuperação de áreas degradadas, conhecida pela boa associação simbiótica com bactérias fixadoras de nitrogênio. Apesar do potencial de uso dessa espécie, as informações acerca da seleção de estirpes para amendoim forrageiro adaptadas as condições edafoclimáticas da região amazônica ainda são escassas. Assim, buscou-se avaliar a eficiência simbiótica de rizóbios obtidos de diversos solos da região amazônica para Arachis pintoi cv. Amarillo em casa de vegetação após 45 dias, considerando como controle as cepas SEMIA 6439 e SEMIA 6440 recomendadas pelo Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento em condições de Cerrado Brasileiro. Para tanto, este trabalho foi elucidado no artigo intitulado Eficiência simbiótica de rizóbios isolados de solos Amazônicos em Amendoim Forrageiro, apresenta resultados da caracterização morfológica, dos testes bioquímicos, bem como da produção de ácido indolacético e da eficiência simbiótica dos isolados testados. Verificou-se que a maioria dos isolados possui características morfológicas idênticas as estirpes controle, que apresentaram cor vermelha quanto ao teste de coloração de Gram, com variação quanto à presença e ausência das enzimas oxidase e catalase. Todas as estirpes produzem ácido indolacético em quantidades variadas, doze estirpes de diferentes solos se mostraram eficientes na fixação biológica de nitrogênio com resultado superior as estirpes recomendadas e a testemunha nitrogenada.pt_BR
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