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dc.contributor.advisorClement, Charles Roland-
dc.contributor.authorCosta, Edinaldo Lopes da-
dc.date.accessioned2020-01-20T20:02:59Z-
dc.date.available2020-01-20T20:02:59Z-
dc.date.issued2005-11-14-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/5248-
dc.description.abstractThe farmers that grow cupuaçu (Theobroma grandiflorum (Willdenow ex Sprengel) Schumann, Sterculiaceae) recognize the importance of fertilization to increase productivity, but little research has been done to identity an agronomically correct and economically viable, scheme. The present study evaluated the from exportation of nutrients by the cupuaçu fruit three soils (Yellow Oxisol - LA [President Figueiredo - AM], Indian Dark Earth - TPI [Iranduba - AM] and flood plain [Manacapuru - AM]). In each farm, 20 plants were sampled, and soil, leaves and fruits were collected between March May 2004, the harvest season in the region. The fruits collected from the flood plain were heaviest (1.64 kg), followed by TPI (1.34 kg) and LA (1.24 kg). The highest concentrations of potassium in the soil (288.7 mg.dm3) and in the leaf (1.54 g.kg-1) were found in the flood plain, followed by TPI (133.8 mg.dm3 and 1.22 g.kg-1) and LA (3.0 mg.dm3 and 0.73 g.kg-1). The highest concentration of nutrients was observed in the seed (N, P, Ca, Mg and Zn), pod (Fe and Mn) and pulp (K). The export of macronutrients by the cupuaçu fruit obeyed the following orders: Flood plain K (6.61 g.fruit-1) > N (5.97 g.fruit-1) > Mg (1.05 g.fruit-1) > P (0.83 g.fruit-1) > Ca (0.80 g.fruit-1) and Fe (43.45 mg.fruit-1) > Mn (20.04 mg.fruit-1) > Zn (18.40 mg.fruit-1); TPI N (5.03 g.fruit-1) > K (4.13 g.fruit-1) > Ca (1.06 g.fruit-1) > Mg (0.98 g.fruit-1) > P (0.84 g.fruit-1) and Fe (43.42 mg.fruit-1) > Zn (21.87 mg.fruit-1) > Mn (17.09 mg.fruit-1); LA N (4.68 g.fruit-1) > K (4.17 g.fruit-1) > Mg (0.70 g.fruit-1) > Ca (0.67 g.fruit-1) > P (0.38 g.fruit-1) and Fe (32.68 mg.fruit-1) > Mn (19.43 mg.fruit-1) > Zn (14.45 mg.fruit-1). The highest potassium export was from the flood plain s soil, permited by the greater fertility of that soil. The potassium exported from TPI was 23.5% less than the flood plain and the LA was 16.6 % less.pt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.publisherInstituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPApt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectCupuaçupt_BR
dc.subjectNutrição de plantaspt_BR
dc.subjectCupuaçupt_BR
dc.subjectexportação de nutrientespt_BR
dc.titleExportação de nutrientes em fruto de cupuaçu (Theobroma grandiflorum (willd. ex spreng.) Schum.) em três solos da Amazônia Centralpt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.identifier.author-latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4706173U1pt_BR
dc.publisher.programAgricultura no Trópico Úmido - ATUpt_BR
dc.description.resumoOs agricultores que se dedicam ao cultivo do cupuaçuzeiro (Theobroma grandiflorum (Willd. ex Spreng.) Schum., Sterculiaceae) reconhecem a importância da fertilização para o aumento da produtividade, mas se deparam com a escassez de investigações que possibilitem indicar um esquema de adubação agronomicamente correta e economicamente viável. O presente estudo avaliou o efeito da fertilidade de três solos (Latossolo Amarelo Coeso Típico - LA [Presidente Figueiredo AM], Latossolo Amarelo Coeso Antrópico Terra Preta de Índio - TPI [Iranduba AM] e Gleissolo Háplico Ta Eutrófico - várzea [Manacapuru AM]) sobre a exportação de nutrientes pelo fruto de cupuaçuzeiro. Em cada sítio foram escolhidas 20 plantas, das quais coletou-se folhas e frutos, bem como amostras de solo na projeção da copa, entre os meses de março a maio de 2004, ocasião de safra na região. Os frutos coletados em solos de várzea apresentaram o maior peso médio (1,64 kg), seguido de TPI (1,34 kg) e LA (1,24 kg). Os maiores teores de potássio no solo (0,18 cmolc/dm3) e nas folhas (4,22 g.kg-1) foram registrados na várzea, seguido de TPI (0,12 cmolc/dm3 e 3,21 g.kg-1) e LA (0,09 cmolc/dm3 e 4,10 g.kg-1). A maior concentração de nutrientes foi observada na semente (N, P, Ca, Mg e Zn), casca (Fe e Mn) e polpa (K). As exportações de macro e micronutrientes pelo fruto de cupuaçu obedeceram as seguintes ordens: várzea K (6,61 g.fruto-1) > N (5,97 g.fruto-1) > Mg (1,05 g.fruto-1) > P (0,83 g.fruto-1) > Ca (0,80 g.fruto-1) e Fe (43,45 mg.fruto-1) > Mn (20,04 mg.fruto-1) > Zn (18,40 mg.fruto-1); TPI N (5,03 g.fruto-1) > K (4,13 g.fruto-1) > Ca (1,06 g.fruto-1) > Mg (0,98 g.fruto-1) > P (0,84 g.fruto-1) e Fe (43,42 mg.fruto-1) > Zn (21,87 mg.fruto-1) > Mn (17,09 mg.fruto-1); LA N (4,68 g.fruto-1) > K (4,17 g.fruto-1) > Mg (0,70 g.fruto-1) > Ca (0,67 g.fruto-1) > P (0,38 g.fruto-1) e Fe (32,68 mg.fruto-1) > Mn (19,43 mg.fruto-1) > Zn (14,45 mg.fruto-1). A maior exportação de potássio foi observada em várzea, devido à maior fertilidade do solo naquele elemento; o potássio exportado em TPI foi 23,5% inferior ao solo de várzea e de 16,6 % ao LA.pt_BR
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