Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/12830
Title: Avaliação quantitativa e análise dos parâmetros biológicos, químicos e físico-químicos de frutos de Maximiliana maripa (Aubl.) Drude (Inajá) como subsídio ao estudo do potencial oleífero de populações promissoras para o Estado de Roraima
Authors: Duarte, Otoniel Ribeiro
metadata.dc.contributor.advisor: Miranda, Ires Paula de Andrade
metadata.dc.contributor.co-advisor: Barbosa, Edelcílio Marques
Keywords: Maximiliana maripa
Drude
Óleos e gorduras
Issue Date: 12-Dec-2008
Publisher: Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPA
metadata.dc.publisher.program: Botânica
Abstract: In this work the productivity, biological, chemical and physicochemical of Maximiliana maripa (Aubl.) Drude (inajá) as a subsidy to study oleífero potential of promising populations for the state of Roraima. The populations studied are located in the municipalities of Iracema and Mucajaí, composed of twenty-five plants each. The productivity of fruits and oils inajá was higher in Mucajaí area while the largest pulp oil content and Almond were found in inajá fruit in the population of Iracema. In Most biological parameters considered were superior in Mucajaí. For chemical and physicochemical characterization, the results of populations were very similar. The time of fruiting occurs in this region March-April a September-October. The obtained oil contents were 15.78% and 17.38 % In the pulp and 62.28% to 67.69% in almond. The average oil production by two areas of the plant was 5.55 kg corresponding to 3.20 kg of pulp and oil 2.35 kg of almond oil. The results reveal the inajá as palm promising oleaginous both the volume of oil produced by the plant as number of plants per hectare which has managed pastures in the region Roraima transition forest.
metadata.dc.description.resumo: Neste trabalho avaliou-se a produtividade, parâmetros biológicos, químicos e físicoquímicos de Maximiliana maripa (Aubl.) Drude (inajá) como subsídio ao estudo do potencial oleífero de populações promissoras para o estado de Roraima. As populações estudadas estão localizadas nos municípios de Iracema e Mucajaí, compostas de vinte e cinco plantas cada. A produtividade de frutos e óleos do inajá foi maior na área de Mucajaí enquanto os maiores teores de óleo da polpa e da amêndoa foram encontrados nos frutos de inajá na população de Iracema. Na maioria dos parâmetros biológicos analisados os resultados foram superiores em Mucajaí. Quanto às caracterizações químicas e físico-químicas, os resultados entre populações foram muito semelhantes. A época de frutificação nesta região ocorre de março-abril a setembro-outubro. Os teores de óleo obtidos foram de 15,78 % a 17,38 % na polpa e de 62,28 % a 67,69 % na amêndoa. A produção média de óleo por planta das duas áreas foi de 5,55 kg, correspondendo a 3,20 kg de óleo de polpa e 2,35 kg de óleo da amêndoa. Os resultados revelam o inajá como palmeira oleaginosa promissora tanto pelo volume de óleo produzido por planta quanto pelo número de plantas por hectare que apresenta nas pastagens manejadas da região de mata de transição de Roraima.
Appears in Collections:Doutorado - BOT

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tese_Otoniel Ribeiro Duarte.pdf27,93 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons