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Title: Constituintes das sementes de Copaifera officinalis L.
Other Titles: Constituents from Copaifera officinalis L. seeds
Authors: Veiga-Júnior, Valdir Florêncio da
Andrade Júnior, Martinho Alves de
Ferraz, Isolde Dorothea Kossmann
Christo, Herick B.
Pinto, Angelo da C.
Keywords: Copaifera Officinalis L.
Coumarin
Fatty Acids
Copaifera Officinalis L.
Cumarina
Ácidos Graxos
Issue Date: 2007
metadata.dc.publisher.journal: Acta Amazonica
metadata.dc.relation.ispartof: Volume 37, Número 1, Pags. 123-126
Abstract: Copaifera L. is one of the most economically important plant genera in the Amazon Region, since it exudes a resin-oil named copaiba oil possessing several confirmed pharmacological properties. In spite of that, phytochemical studies of the seeds from this genus are rare. Copaifera officinalis L. was the first species in the genus Copaifera to be described. This paper describes the chemical composition of the hexane and ethyl acetate extracts of the seeds from this species. In the hexane extract, gas chromatography and mass spectrometry analyses enabled us to identify squalene, tetradecane, hexadecane, campesterol, stigmasterol and beta-sitosterol; hexadecanoic, 9-octadecenoic and octadecanoic acids (major substances); as well as decanoic, eicosanoic, docosanoic and tetracosanoic (minor substances) acids. Coumarin was detected in the ethyl acetate extract, isolated and identified by NMR.
metadata.dc.description.resumo: O gênero Copaifera L. é um dos mais importantes economicamente na Região Amazônica devido, principalmente, à produção dos óleos de copaíba, oléo-resinas com diversas propriedades farmacológicas confirmadas. Apesar disso, os estudos fitoquímicos com as sementes das árvores do gênero Copaifera L.são raros. Copaifera officinalis foi a primeira espécie do gênero Copaifera a ser descrita. Este trabalho descreve a composição dos extratos obtidos em hexano e em acetato de etila das sementes de C. officinalis. No extrato obtido em hexano, a análise por cromatografia em fase gasosa utilizando padrões e através de espectrometria de massas permitiu a identificação deesqualeno, tetradecano, hexadecano, campesterol, estigmasterol e beta-sitosterol; os ácidos graxos hexadecanóico, 9-octadecenóico e octadecanóico (majoritários); e decanóico, eicosanóico, docosanóico e tetracosanóico (minoritários). Cumarina foi isolada do extrato em acetato de etila e identificada por técnicas de RMN.
metadata.dc.identifier.doi: 10.1590/S0044-59672007000100015
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