Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13904
Title: Nitrogênio na água do solo do ecossistema Campina Amazônica ()
Authors: Santos, Antonio dos
Ribeiro, Maria de Nazaré Góes
Issue Date: 1975
metadata.dc.publisher.journal: Acta Amazonica
metadata.dc.relation.ispartof: Volume 5, Número 2, Pags. 173-182
Abstract: The main source of nitrogen in the water of the soil of the eco-system of the Amazon Campina are the decomposing material, (litter), rain, water running of the vegetation and the biproducts of the metabolism of micro-organisms. Water samples taken from water table from four white sand sites (regosol) were analized for the components of nitrogen (Ammonia, nitrites, nitrates) and the concentration of the organic nitrogen and the total nitrogen were calculated. There was a greater concentration of nitrogen of an organic origin present than that from other origins. Ammoniac nitrogen was the principal product of the formation of organic material by micro-organisms and it had the second largest concentration, while nitrates and nitrites were almost always absent because of the acidity of soil (pH 3,0). There are annual and seazonal variations in the nitrogen compounds. The highest quantities are obtained in the middle of dry season owing immobilization of water table. In the natural conditions on white sand nitrogen is not a limiting factor for the development of the natural vegetation.
metadata.dc.description.resumo: As principais fontes de nitrogênio na água do solo do ecossistema Campina Amazônica sãoo material em decomposição (litter), chuva, água de lavagem da floresta e produtos do metabolismo de microrganismos. Foram analisadas amostras de água colhidas do lençol freático em quatro locais no solo de areia branca (Regosol), com relação aos compostos do nitrogênio (amônia, nitritos e nitratos), e calculadas as concentrações de nitrogênio orgânico e total. O nitrogênio de origem orgânica apresenta concentração superior às demais frações analisadas; o nitrogênio amoniacal, como principal produto de desdobramento do material orgânico vegetal por microrganismos, aparece em segunda escala de grandeza, enquanto que nitritos e nitratos estão quase sempre ausentes devido às condições ácidas do meio (pH 3,0). Existem variações anuais e sazonais dos compostos nitrogenados, aparecendo valores mais elevados no meio do período seco, devido a imobilização do lençol freático. Nos solos de areia branca, em condições naturais, o nitrogênio não é fator limitante para o desenvolvimento da vegetação natural.
metadata.dc.identifier.doi: 10.1590/1809-43921975052173
Appears in Collections:Artigos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
artigo-inpa.pdf1,54 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons