Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/5267
Title: Tecnologia para produção de banana-passa da cv. Thap maeo produzida no Amazonas
Authors: Santos, Natasha Veruska Carvalho dos
metadata.dc.contributor.advisor: Andrade, Jerusa de Souza
Keywords: prevenção de escurecimento da banana
Desidratação osmótica da banana
Composição química da banana
textura e coloração da banana
Banana-passa
Issue Date: 19-Mar-2008
Publisher: Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPA
metadata.dc.publisher.program: Agricultura no Trópico Úmido - ATU
Abstract: The cultivate Thap maeo, developed by Embrapa, distributed by the Institute of Agricultural Development of the State of Amazon, now it is produced and marketed in natura. Resistant to diseases and with technological qualities, the lack acceptance of the fruit in natura and of processing technology it is still an impediment for the culture of banana in Amazon. As the development of technologies for conservation and aggregation of value is a strategy for APL's in Amazon, it was had as objective evaluates methods of prevention of the enzymatic darkening and of dehydration for banana-raisin obtaining starting from the cv. Thap maeo. Ripe fruits given in by Embrapa-CPAA were washed,sanitizados (NaClO 0,01%), submitted to Blanching treatments (water to 94 °C for two minutes) and immersion in Na2Cl2O5 ofsodium to 0,01% and acid solution (0,25% of ascorbic acid and 0,30% of citric), and preceded or not of osmotic dehydration for immersion during six hours in sucrose solution to 65 ºBrix, they were dry in dryer (with circulation of air) to 65 ºC. The obtained products were appraised as the chemical composition, texture, activity of water and coloration. Ally to the treatments of prevention of the darkening, the osmotic dehydration contributed to the quality,providing the banana-raisin of the cv. Thap maeo better appearance, coloration, texture and characteristics physiochemical, smaller activity of water, larger income and smaller production cost. The banana-raisin production appears as strategy for conservation and aggregation of value for the cv. Thap maeo, serving as base for the local productive Arrangements - APL's in Amazon. Key words: darkening prevention, osmotic dehydration, chemical composition, texture and coloration, production cost.
metadata.dc.description.resumo: A cultivar Thap maeo, recomendada pela Embrapa, distribuída pelo Instituto de Desenvolvimento Agropecuário do Estado do Amazonas, atualmente é produzida e comercializada in natura. Resistente a doenças e com qualidades tecnológicas, a falta aceitação do fruto in natura e de tecnologia de processamento ainda é um entrave para a bananicultura no Amazonas. Como o desenvolvimento de tecnologias para conservação e agregação de valor é uma estratégia para os APL's no Amazonas, teve-se como objetivo avaliar métodos de prevenção do escurecimento enzimático e de desidratação para obtenção de banana-passa a partir da cv. Thap maeo. Frutos maduros cedidos pela Embrapa-CPAA foram lavados, sanitizados (NaClO 0,01%), submetidos a tratamentos de branqueamento (água a 94 °C por dois minutos) e imersão em Na2S2O5 de sódio a 0,01% e solução ácida (0,25% de ácido ascórbico e 0,30% de cítrico), e precedidos ou não de desidratação osmótica por imersão durante seis horas em solução de sacarose a 65 ºBrix, foram secos em estufa (com circulação de ar) a 65 ºC. Os produtos obtidos foram avaliados quanto a composição química, textura, atividade de água e coloração. Aliado aos tratamentos de prevenção do escurecimento, a desidratação osmótica contribuiu para a qualidade, proporcionando a banana-passa da cv. Thap maeo melhor aparência, coloração, textura e características físico-químicas, menor atividade de água, maior rendimento e menor custo de produção. A produção de banana-passa surge como estratégia para conservação e agregação de valor para a cv. Thap maeo, servindo de base para os Arranjos produtivos locais - APL's no Amazonas.
Appears in Collections:Mestrado - ATU

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dissertacao_Natasha (1).pdf1,65 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons