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dc.contributor.authorYuyama, Lucia K. Ο.-
dc.contributor.authorCozzolino, Sílvia Maria Franciscato-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:15:33Z-
dc.date.available2020-04-24T15:15:33Z-
dc.date.issued1994-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13172-
dc.description.abstractZinc bioavailability in rats receiving a regional diet of Manaus, was studied. The regional diet was elaborated according to data of SHRIMPTON & GIUGLIANO (1979), for families receiving less than two minimum salaries. The biological test with Wisiar rats was based on the depletion of zinc and vitamin A during the period of lactation, followed by the adaptation of the pup rats with regional diet of Manaus for seven days, and a period of repletion where supplements of zinc were given according to the recommendations of the COMMITTEE ON LABORATORY ANIMAL DIETS (1979).From the results it was concluded that the amount of zinc-present in the diet, as determined by parameters of bioavailability such as growth, concentration in the organs and zinc-dependent enzymes, was adequately used by the animals, probably due to promoting factors in the diet.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 24, Número 3-4, Pags. 265-273pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectBioavailabilityen
dc.subjectZincen
dc.subjectRegional Diets Manausen
dc.subjectBiodisponibilidadept_BR
dc.subjectZincopt_BR
dc.subjectDieta Regional De Manauspt_BR
dc.titleBiodisponibilidade De Zinco Em Dieta Regional De Manaus, Am. Estudo Em Ratospt_BR
dc.title.alternativeZinc bioavalability of a regional diet of Manaus, AM. study in ratsen
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1809-43921994243274-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoFoi estudada a biodisponibilidade de zinco em ratos recebendo uma dieta regional de Manaus, AM. A dieta foi elaborada segundo os dados de SHRIMPTON & GIUGLIANO, (1979) para famílias com rendimentos inferiores a 2 salários mínimos. O ensaio biológico com ratos da linhagem Wistar se baseou inicialmente, na depleção de zinco e vitamina A na lactação, adaptação dos filhotes com a dieta regional por 7 dias e período de repleção onde se realizou a suplementação com zinco de acordo com as recomendações do "COMMITTEE ON LABORATORY ANIMAL DIETS" (1979). Os resultados nos permitiram concluir que a quantidade de zinco presente na dieta, avaliada pelos parâmetros de medida de biodisponibilidade de zinco como crescimento, concentração nos órgãos e de enzima zinco dependente, foi utilizada adequadamente pelos animais, provavelmente pelos fatores promotores da dieta.pt_BR
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