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dc.contributor.authorPizango-paima, Emer Gloria-
dc.contributor.authorPereira Filho, Manoel-
dc.contributor.authorPereira, Maria Inêz de Oliveira-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:16:01Z-
dc.date.available2020-04-24T15:16:01Z-
dc.date.issued2001-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13194-
dc.description.abstractIn the present paper were studied the diet, the body composition, and the gross energy value of the stomach contents, fillet and liver, as well as some fruits and seeds that are part of the natural diet of the matrinxã, linking these parameters with the river's annual water level flutuations. The matrinxã was observed to feed on seeds, fruits, flowers, remains of vegetables and insects, presenting an omnivorous feeding habit. Empty stomaches were frequent (68.5%) in the different hydrologic periods. The proximal analysis and gross energy value of the fillet and liver of the analyzed fish did not present significant differences between the sexes (P>0.05). However, differences between the periods of low and high waters were observed. Median proximal composition and gross energy values of the stomach contents, expressed as dry matter revealed a low content of protein (8.9%) and ash (1.3%), and high value of lipids (70.2%) and energy (775 Kcal EB/100g) during high water. During the low water period, protein (24.9%) and ash values (6.3%) were high, and lipids (13.2%) and energy values (416.9 Kcal EB 100g) were low. Abundant deposits of body fat were verified the whole year, decreasing during the spawning period in January.", 'enen
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 31, Número 3, Pags. 509-509pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectBrycon Cephalusen
dc.subjectNatural Fooden
dc.subjectAlimentary Indexen
dc.subjectSeasonal Variationen
dc.subjectNutritive Valueen
dc.subjectBrycon Cephaluspt_BR
dc.subjectAlimentação Naturalpt_BR
dc.subjectÍndice Alimentarpt_BR
dc.subjectVariação Sazonalpt_BR
dc.subjectValor Nutritivopt_BR
dc.titleComposição corporal e alimentar do Matrinxã, Brycon cephalus (Gunther, 1869), na Amazônia centralpt_BR
dc.title.alternativeBody composition and food of the Matrinxã, Brycon cephalus (Gunther, 1869) (Characiformes, Characidae) from central Amazoniaen
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1809-43922001313520-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoForam estudados a dieta, a composição corporal e o valor de energia bruta do conteúdo estomacal, filé e fígado, bem como alguns frutos e sementes que fazem parte da dieta do matrinxã, relacionando-se estes parâmetros com as flutuações do nível da água durante um ciclo anual. Observou-se que a espécie se alimenta de sementes, frutos, flores, restos de vegetais e insetos, apresentando hábito alimentar onívoro. Estômagos vazios foram frequentes (68,5%) nos diferentes períodos hidrológicos. As análises proximais e valor da energia bruta do filé e fígado dos peixes analisados não apresentaram diferenças significativas entre os sexos (P>0,05). No entanto, observou-se diferenças entre os períodos de águas baixas e altas. As médias das composições centesimais e os valores de energia bruta do conteúdo estomacal, expressos com base na matéria seca revelaram, na enchente, um baixo teor de proteína (8,9%) e cinza (1,3%), alto valor de lipídios (70,2%) e energia (775 Kcal EB/100g). Na seca, o teor de proteína (24,9%) e cinza (6,3%) foram maiores, porém os teores de lipídios (13,2%) e de energia (416,9 Kcal EB 100g) foram mais baixos que na cheia. Foi verificado abundante depósito de gordura cavitária o ano todo, diminuindo em janeiro, mês em que o matrinxã realiza a desova.pt_BR
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