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https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13220
Registro completo de metadados
Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.contributor.author | Marinho, Helyde Albuquerque | - |
dc.contributor.author | Xavier, José Jackson B. N. | - |
dc.contributor.author | Miranda, Roberto M. | - |
dc.contributor.author | Castro, Janete Seixas de | - |
dc.date.accessioned | 2020-04-24T15:16:40Z | - |
dc.date.available | 2020-04-24T15:16:40Z | - |
dc.date.issued | 1996 | - |
dc.identifier.uri | https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13220 | - |
dc.description.abstract | Competition experiments were carried out between different cultivars of manioc (Manihot esculentaCrantz) in the terra firme ecosystem (Manaus, Amazonas, Brazil), with the productivity and pro-vitamin A carotene content. Roots from sevem cultivars of yellow manioc were selected for the identification and quantification of carotenes with vitamin A activity, according to the method described by Rodriguez. Pro-vitamin A loss due to processing and storage of the flour was also determined. The presence of three b - carotene isomers was noted (13 - cis - β - carotene, all trans β - carotene and 9 - cis - β - carotene). The amount of vitamin A present in the roots varied from 4.4 to 18.8 retinol equivalents. The loss of vitamin A due to processing was high, ranging from 25.3 to 40.0 %. The storage of the roots for six months in transparent plastic bags at room temperature and exposure to the sun, resulted in a total degradation of the carotenoids. The results allow one to conclude that three cultivars (IM 232; IM 104 and BGM 021) containt the highest pro-vitamin A content. | en |
dc.language.iso | pt_BR | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Volume 26, Número 3, Pags. 127-136 | pt_BR |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ | * |
dc.subject | Carotene | en |
dc.subject | Manioc | en |
dc.subject | Flour | en |
dc.subject | Provitamin A | en |
dc.subject | Caroteno | pt_BR |
dc.subject | Mandioca | pt_BR |
dc.subject | Farinha E Vitamina A | pt_BR |
dc.title | Estudos Sobre Carotenóides Com Atividade De Provitamina "A" Em Cultivares De Mandioca (Manihot Esculentacrantz) Em Ecossistema De Terra Firme De Manaus, Amazonas, Brasil. | pt_BR |
dc.title.alternative | Studies of Carotenoids with Provitamin A Activity in Cultivars of Manioc (Manihot esculentaCrantz) in Terra-Firme Ecosystem at Manaus, Amazonas, Brazil. | en |
dc.type | Artigo | pt_BR |
dc.identifier.doi | 10.1590/1809-43921996263136 | - |
dc.publisher.journal | Acta Amazonica | pt_BR |
dc.description.resumo | Foram conduzidos experimentos de competição entre cultivares de mandioca (Manihot esculentaCrantz) em ecossistema de terra firme (Manaus - Amazonas), com objetivo de obter melhores cultivares de mandioca com relação a produtividade e teor de caroteno pró-vitamínico A. Raízes de sete cultivares de mandioca amarela foram selecionadas para identificação e quantificação de carotenos com atividade de vitamina A, mediante o método descrito por Rodriguez. Observou-se, também, as perdas de pró-vitamina A pelo processamento e armazenamento de farinha. Constatou-se a presença de três isômeros do β - caroteno (o 13 - eis -β - caroteno, o β - caroteno todo trans e o 9 - eis -β - caroteno U). Quanto aos teores de vitamina A, expressos em equivalente de retinol, nas raízes variaram de 4,4 a 18,8. Com relação a perda de atividade da vitamina A pelo processamento variou de 25,0 a 40,0 %, enquanto que o armazenamento por 6 meses em sacos plásticos transparentes, à temperatura ambiente e à exposição de luz, resultou em degradação total de seus carotenóides. Os resultados permitem concluir que três cultivares (IM 232; IM 104 e BGM 021) apresentaram os maiores teores de pró-vitamina A. | pt_BR |
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