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dc.contributor.authorOliveira, Arlem Nascimento de-
dc.contributor.authorFlor, Nathália Siqueira-
dc.contributor.authorOliveira, Luiz Antonio de-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:19:53Z-
dc.date.available2020-04-24T15:19:53Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13330-
dc.description.abstractInformation is scarce regarding the enzymatic profiles of rhizobia bacteria. On solid medium, a 7 x 3 x 3 factorial experiment was conducted to evaluate the effect of pH (5.0, 6.5 and 8.0) and temperature (25, 35 and 42 ºC) on amylase activities of seven rhizobia strains. The highest enzymatic activities were found in acid environments, with some bacteria also producing significant levels at pH 8.0. Among the significant interactions (P<0.01), INPA strains R-110 and R-822 exhibited maximum activities at pH 5.0 and 25 ºC, with the R-822 being also a good amylase producer at 35 and 42 ºC. In general terms, INPA strains R-110 and R-822 were the best enzyme producers, with amylolytic enzymatic activities higher than 2.0.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 40, Número 2, Pags. 401-404pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectExtracellular Amylasesen
dc.subjectSolid Mediumen
dc.subjectPhen
dc.subjectTemperatureen
dc.subjectAmilases Extracelularespt_BR
dc.subjectMeio Sólidopt_BR
dc.subjectPhpt_BR
dc.subjectTemperaturapt_BR
dc.titleInfluência do pH e temperatura sobre a atividade amilolítica de rizóbios isolados de solos da Amazôniapt_BR
dc.title.alternativeInfluence of pH and temperature on amylolytic activity of rhizobia isolated from Amazonian soilsen
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/S0044-59672010000200019-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoPoucas são as informações referentes ao perfil enzimático de bactérias rizobiais. Em meio de cultura solidificado, foi conduzido um experimento em fatorial 7 x 3 x 3 para avaliar o efeito do pH (5,0; 6,5 e 8,0) e da temperatura (25, 35 e 42 ºC) sobre a atividade amilolítica de sete isolados de rizóbio. As maiores atividades amilolíticas foram observadas em ambientes ácidos, com algumas bactérias também produzindo níveis significativos em pH 8,0. Entre as interações significativas (P<0,01), os isolados INPA R-110 e R-822 apresentaram máximas atividades em pH 5,0 e 25 ºC, com o R-822 também sendo um bom produtor de amilase nas temperaturas de 35 e 42 ºC. Em termos gerais, os isolados INPA R-110 e R-822 foram os melhores produtores de amilases, com atividades enzimáticas maiores do que 2,0.pt_BR
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