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dc.contributor.authorYuyama, Lucia Kiyoko Ozaki-
dc.contributor.authorAguiar, Jaime Paiva Lopes-
dc.contributor.authorMacedo, Sonja H. Madeira-
dc.contributor.authorGioia, Tereza-
dc.contributor.authorYuyama, Lucia Kiyoko Ozaki-
dc.contributor.authorFávaro, Déborah I.T.-
dc.contributor.authorAfonso, Claudia-
dc.contributor.authorVasconcellos, Marina Beatriz Agostini-
dc.contributor.authorCozzolino, Sílvia Maria Franciscato-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:25:07Z-
dc.date.available2020-04-24T15:25:07Z-
dc.date.issued1997-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13455-
dc.description.abstractIn the present work the concentration values of the mineral elements Ca, Fe, K, Mn, Na, Se and Zn in conventional and non-conventional foodstuffs from Amazon Region by instrumental neutron activation analysis are presented. The concentrations to minerals varied according to the foodstuffs analysed. The highest concentrations of potassium were detected in jaca fruit (kernel and pulp) and graviola fruit. Although selenium was among the least abundant minerals, it was found in higher concentrations in graviola fruit, pupunha fruit and palm. Based on the concentration data of mineral elements it can be recommended the consumption of these foodstuffs in the daily meals of Amazonian people and we hope to contribute towards elaboration of regional and national food composition tables.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 27, Número 3, Pags. 183-195pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectMineralsen
dc.subjectFruitsen
dc.subjectVegetables And Instrumental Neutron Activation Analysisen
dc.subjectMineraispt_BR
dc.subjectFrutospt_BR
dc.subjectOlerícolas E Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumentalpt_BR
dc.titleDeterminação Dos Teores De Elementos Minerais Em Alimentos Convencionais E Não Convencionais Da Região Amazônica Pela Técnica De Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental.pt_BR
dc.title.alternativeDetermination of Concentration of the Mineral Elements in Conventional and Non Conventional Foodstuffs from Amazon Region by Instrumental Neutron Activation Analysis.en
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1809-43921997273196-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoNo presente trabalho são apresentados valores de concentração para os elementos minerais Ca, Fe, K, Mn, Na, Se e Zn em alimentos convencionais e não convencionais da região Amazônica, obtidos por análise por ativação neutrônica instrumental. As concentrações dos elementos minerais nos alimentos analisados, variaram, sendo que o potássio se sobressaiu com teores expressivos na jaca (caroço e polpa) e graviola. Dentre os minerais, o selênio foi o que apresentou menor concentração nos alimentos analisados. Entretanto, notadamente importantes foram as concentrações verificadas na graviola, pupunha fruto e palmito. De acordo com os resultados obtidos sugere-se a indicação dos mesmos na alimentação diária dos amazonenses e espera-se contribuir na elaboração de tabelas de composição de alimentos regional e nacional.pt_BR
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