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dc.contributor.authorGentil, Daniel Felipe de Oliveira-
dc.contributor.authorFerreira, Sidney Alberto do Nascimento-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:26:47Z-
dc.date.available2020-04-24T15:26:47Z-
dc.date.issued2005-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13489-
dc.description.abstractAstrocaryum aculeatum (tucumã) is an Amazonian palm tree, whose fruit pulp is rich in vitamin A and can be consumed fresh or in ice creams, juices, liqueurs and sweets. Its propagation is slow and little knowledge exists about the seed germination and seedling development. This study describes and characterizes the morphological stages of seedling development, during the germination of seeds, pre-treatmented or not with soaking in water. The germination of seeds is of the adjacent ligular, cryptocotylar and hypogeal type. The time to each stage was shorter for the soaked seeds, indicating a beneficial effect on the speed of the germination process, with mean time of emergence of the cotyledonal petiole being 99 days and complete expansion of the first leaf bifid by 253 days.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 35, Número 3, Pags. 337-342pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectPalmen
dc.subjectTucumãen
dc.subjectSeed Soaken
dc.subjectGerminationen
dc.subjectPalmeirapt_BR
dc.subjectTucumãpt_BR
dc.subjectEmbebição Da Sementept_BR
dc.subjectGerminaçãopt_BR
dc.titleMorfologia da plântula em desenvolvimento de Astrocaryum aculeatum Meyer (Arecaceae)pt_BR
dc.title.alternativeMorphology of Astrocaryum aculeatum Meyer (Arecaceae) seedlings in developmenten
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/S0044-59672005000300005-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoAstrocaryum aculeatum (tucumã) é uma palmeira amazônica, cuja polpa dos frutos, rica em vitamina A, pode ser consumida ao natural ou na forma de sorvete, suco, licor e doce. Sua propagação é demorada, existindo pouco conhecimento sobre a germinação das sementes e o desenvolvimento das plântulas. O presente trabalho teve como objetivo descrever o processo germinativo das sementes dessa espécie, submetidas ou não ao pré-tratamento de embebição, e caracterizar cronologicamente os estádios morfológicos da plântula. A germinação das sementes é do tipo adjacente ligulada, criptocotiledonar e hipógea. O tempo para alcançar cada estádio foi menor para as sementes embebidas, indicando efeito benéfico da embebição sobre a velocidade do processo germinativo, com média de emergência do pecíolo cotiledonar de 99 dias e de completa expansão da primeira folha bífida de 253 dias.pt_BR
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