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dc.contributor.authorFerreira, Sidney Alberto do Nascimento-
dc.contributor.authorSantos, Lenoir Alves dos-
dc.date.accessioned2020-04-24T15:27:14Z-
dc.date.available2020-04-24T15:27:14Z-
dc.date.issued1993-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13498-
dc.description.abstractPeach palm (Bactris gasipaesKunth, Palmae) seeds loose their viability rapidly if their humidity content is reduced, consequently reducing transport and seed storage success. To studying the effect of drying velocity, seeds were maintained in the following conditions: a) on the laboratory bench; b) in a desiccator jar with 1 part silica gel to 1 part seeds by weight; c) in a desiccator jar with 2:1 silica gel: seeds for 10 days, samples were taken every 2nd day for germination tests and humidity determinations. The results indicate that viability and vigour of the seeds are affected by both: the humidity content and the velocity of drying. Slower drying is more favorable for maintaining seed viability and vigour.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 23, Número 1, Pags. 3-8pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectPeach Palmen
dc.subjectSeedsen
dc.subjectRecalcitranten
dc.subjectDryingen
dc.subjectPupunhapt_BR
dc.subjectSementept_BR
dc.subjectRecalcitrantept_BR
dc.subjectSecagempt_BR
dc.titleEfeito Da Velocidade De Secagem Sobre A Emergência E Vigor De Sementes De Pupunha (Bactris Gasipaes Kunth)pt_BR
dc.title.alternativeEffect of drying velocity over germination and vigour of peach palm (Bactris gasipaes Kunth) seedsen
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1809-43921993231008-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoAs sementes de pupunha perdem rapidamente a viabilidade quando sua umidade é reduzida, dificultando o seu transporte e armazenamento. Para determinar o efeito da velocidade de secagem, as sementes de pupunha foram submetidas às seguintes condiçõesa) meio ambiente de laboratório; b) dessecador com sílical gel na proporção de 1:1 (por peso); c) dessecador com silica gel na proporção de 2:1. A cada dois dias, uma amostra de cada ambiente foi utilizada para testes de emergência e determinação da umidade. Conclui-se quea) a viabilidade e o vigor das sementes de pupunha são dependentes da interação de sua umidade com a velocidade de secagem; b) a emergência e o vigor das sementes são afetados por pequenas reduções na sua umidade, além da velocidade com que esta é rebaixada; c) a secagem mais lenta favorece a emergência e o vigor das sementes de pupunha.pt_BR
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