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dc.contributor.authorBRUNORI, Maurizio-
dc.contributor.authorBonaventura, Joseph-
dc.contributor.authorFocesi Jr, Aldo-
dc.contributor.authorGaldames-portus, M. I.-
dc.contributor.authorWilson, M. T.-
dc.date.accessioned2020-04-24T16:29:09Z-
dc.date.available2020-04-24T16:29:09Z-
dc.date.issued1978-
dc.identifier.urihttps://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/14165-
dc.description.abstractThe four main hemoglobin components of the hemolysate of Pterygoplichthys pardalis have been isolated and characterized. The functional properties investigated for the isolated components comprise the effect of pH and ATP on (i) the O2 equilibrium, (ii) the O2 dissociation kinetics, (iii) the CO combination kinetics. Component I, corresponding to approximately 50% of the total hemoglobin, is characterized by functional properties which are distinctly different from those of Components II, III and IV, which are alike. Thus it is shown, once more, that multiple components in an hemolysate fall into categories of hemoglobins characterized by distinct and complementary functional properties.en
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.relation.ispartofVolume 8, Número 4, Pags. 231-237pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.titleSeparação e caracterização dos componentes de hemoglobina de Pterygoplichthys pardalis, o acaribodópt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1809-43921978084s231-
dc.publisher.journalActa Amazonicapt_BR
dc.description.resumoOs quatro componentes de hemoglobina principais do hemolisado de Pterygoplichthys pardalis foram isolados e caracterizados. As propriedades funcionais investigadas para os componentes isolados compreendem o efeito de pH e ATP sobre(i) o equilíbrio de O2, (ii) a cinética da dissociação de O2 (iii) a cinética da combinação de CO. O componente I, corresponde a aproximadamente 50% da hemoglobina total, é caracterizado por propriedades funcionais que são diferentes das dos componentes II, III e IV, os quais são semelhantes. Assim, é provado, uma vez mais, que componentes múltiplos num hemolisado caem na categoria de hemoglobinas caracterizadas por propriedades funcionais distintas e complementares.pt_BR
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