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Título: Efetividade de rizóbios e caracterização fenotípica dos isolados que nodulam feijão-caupi em solos da Amazônia Central
Título(s) alternativo(s): Effectiveness and phenotypic characterization of cowpea rhizobia isolated from central Amazonian soils
Autor: Chagas Junior, Aloisio Freitas
Oliveira, Luiz Antonio de
Oliveira, Arlem Nascimento de
Willerding, André Luis
Palavras-chave: Microbial Diversity
Microbial Ecology
Infectivity
Diversidade Microbiana
Ecologia microbiana
Infectividade
Data do documento: 2009
Revista: Acta Amazonica
É parte de: Volume 39, Número 3, Pags. 489-494
Abstract: Cowpea (Vigna unguiculata) is an important legume cultivated in central Amazonia, but its rhizobia have been little studied. The present study aimed to evaluate the effectiveness and to characterize phenotypically the population of indigenous rhizobia that infect cowpea in the region. The rhizobia population from Novo Ayrão soils provided the highest shoot, root and total dry matter yields, number of nodules and nodule dry weights in cowpea plants; however, they were not different from those found for the control treatment with N. Based on phenotypic criteria, it was possible to identify a wide diversity of populations of rhizobia contained in Amazonian soils.
Resumo: O feijão-caupi (Vigna unguiculata) é uma cultura importante na Amazônia Central, mas os rizóbios associados a essa leguminosa são poucos estudados. O objetivo deste estudo foi avaliar a efetividade e caracterizar fenotipicamente os isolados de rizóbio que nodulam feijão-caupi na região. As populações de rizóbio de Novo Ayrão proporcionaram as maiores produções de matéria seca da parte aérea e total, raiz, número de nódulos e peso dos nódulos secos nas plantas de feijão-caupi; porém, não diferiram do tratamento testemunha com N. Com base nos critérios fenotípicos avaliados, foi possível identificar uma ampla diversidade de populações de rizóbios contidos nos solos da Amazônia.
DOI: 10.1590/S0044-59672009000300002
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