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Título: Determination of fat soluble vitamins from amazonian fresh-water fishes. I. HPLC analysis of tambaqui, pirarucu and cuiu-cuiu livers .
Autor: Marx, F.
Maia, J. G. Soares
Data do documento: 1985
Revista: Acta Amazonica
É parte de: Volume 15, Número 1-2, Pags. 185-192
Abstract: It was found that fish livers from the Amazon have considerable amounts of vitamins A, D and E compared with the values of the standartized cod-liver oil. Tambaqui liver oil has high concentration of vitamin A1(retinol) and vitamin A2 (degidroretinol) whereas the liver oils of pirarucu and cuiu-cuiu have preferently the vitamin A2. The contents of the vitamins D and E observed in the liver oils of tambaqui and cuiu-cuiu was extremely high.
Resumo: Foi descoberto que os fígados de peixes da região Amazônica possuem quantidades apreciáveis das vitaminas A, D e E, em paralelo com os valores padronizados para o óleo de fígado de Bacalhau. O óleo de fígado de tambaqui apresentou elevada concentração de vitamina A1 (retinol) e vitamina A2(dehidroretinol), enquanto que nos óleos de fígados do pirarucu e cuiu-cuiu ocorre, preferentemente, a vitamina A2. O teor em vitaminas D e E observado nos óleos de fígados de tambaqui e cuiu-cuiu foi extremamente alto.
DOI: 10.1590/1809-43921985152191
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