Use este identificador para citar ou linkar para este item:
https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/16206
Título: | Physiochemical analysis and centesimal composition of Pleurotus ostreatus mushroom grown in residues from the Amazon |
Título(s) alternativo(s): | Análise físico-química e composição centecimal do cogumelo Pleurotus ostreatus cultivado em resíduos da Amazônia |
Autor: | Sales-campos, Ceci Araújo, Lídia Medina Minhoni, Marli Teixeira de Almeida Andrade, Meire Cristina Nogueira de |
Palavras-chave: | Bactris Gasipaes Basidiomycota Ochroma Pleurotus Ostreatus Saccharum Officinarum Simarouba Amara Simaroubaceae |
Data do documento: | 2011 |
Revista: | Ciência e Tecnologia de Alimentos |
É parte de: | Volume 31, Número 2, Pags. 456-461 |
Abstract: | The objective of the present work was to evaluate the nutritional composition of mushrooms produced in alternative substrates in agricultural and agro-industrial residues from the Amazon. C, N, pH, moisture, soluble solids, protein, lipids, total fibers, ashes, carbohydrates and energy were determined. Substrates were formulated from Simarouba amara Aubl. and Ochroma piramidale Cav. ex. Lam. Sawdust and from Bactris gasipaes Kunth and Saccharum officinarum stipe. Results showed that the nutritional composition of P. ostreatus varied according to the cultivation substrate and that it can be considered important food due to its nutritional characteristics such as: high protein content; metabolizable carbohydrates and fiber; and low lipids and calories contents. |
DOI: | 10.1590/S0101-20612011000200027 |
Aparece nas coleções: | Artigos |
Arquivos associados a este item:
Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
---|---|---|---|---|
artigo-inpa.pdf | 555,26 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
Este item está licenciada sob uma Licença Creative Commons