Use este identificador para citar ou linkar para este item: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/16206
Título: Physiochemical analysis and centesimal composition of Pleurotus ostreatus mushroom grown in residues from the Amazon
Título(s) alternativo(s): Análise físico-química e composição centecimal do cogumelo Pleurotus ostreatus cultivado em resíduos da Amazônia
Autor: Sales-campos, Ceci
Araújo, Lídia Medina
Minhoni, Marli Teixeira de Almeida
Andrade, Meire Cristina Nogueira de
Palavras-chave: Bactris Gasipaes
Basidiomycota
Ochroma
Pleurotus Ostreatus
Saccharum Officinarum
Simarouba Amara
Simaroubaceae
Data do documento: 2011
Revista: Ciência e Tecnologia de Alimentos
É parte de: Volume 31, Número 2, Pags. 456-461
Abstract: The objective of the present work was to evaluate the nutritional composition of mushrooms produced in alternative substrates in agricultural and agro-industrial residues from the Amazon. C, N, pH, moisture, soluble solids, protein, lipids, total fibers, ashes, carbohydrates and energy were determined. Substrates were formulated from Simarouba amara Aubl. and Ochroma piramidale Cav. ex. Lam. Sawdust and from Bactris gasipaes Kunth and Saccharum officinarum stipe. Results showed that the nutritional composition of P. ostreatus varied according to the cultivation substrate and that it can be considered important food due to its nutritional characteristics such as: high protein content; metabolizable carbohydrates and fiber; and low lipids and calories contents.
DOI: 10.1590/S0101-20612011000200027
Aparece nas coleções:Artigos

Arquivos associados a este item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
artigo-inpa.pdf555,26 kBAdobe PDFThumbnail
Visualizar/Abrir


Este item está licenciada sob uma Licença Creative Commons Creative Commons